Juridische hulp bij ziekte?
Wij staan voor je klaar!
Direct juridische hulp bij een conflict over ontslag bij ziekte, ziekmelding of werkhervatting. De arbeidsjuristen van ARAG Direct helpen je graag. Wij bekijken jouw situatie, geven een eerste advies en bieden daarna verschillende oplossingsmogelijkheden.
Zo helpen we je
- App met een ervaren jurist
- Hoor direct wat je het best kunt doen
- Kies zelf de aanpak die bij jou past
Je eigen jurist
- Altijd direct contact met jouw jurist
- Advies in begrijpelijke en duidelijke taal
- Ondersteuning van 600 juristen
Onze tarieven
Even sparren
Kort overleg met een jurist
- 30 minuten telefonisch contact met een jurist
- Overleg over jouw juridische positie
- Uitleg over wet en regelgeving
Screening
Weten wat jouw mogelijkheden zijn
- Telefonisch gesprek
- Beoordeling van juridische positie, overeenkomst of brief
- Samen strategie bepalen
- Plan van aanpak op maat
Ons uurtarief
Onze juristen komen op voor jouw recht
- Deskundige specialisten met jarenlange ervaring
- Eerlijk over kansen en kosten
- Altijd direct met jouw jurist
- Onderhandelen als het kan, procederen als het moet
Veelgestelde vragen
-
Wat moet ik wel of juist niet zeggen als ik mij ziek meld bij mijn werkgever?
Jij hoeft jouw werkgever niet te vertellen waarom jij je ziek meldt. Alleen een bedrijfsarts of verzekeringsarts van het UWV mag medische vragen stellen of een uitspraak doen over jouw ziekte. Vraagt de werkgever toch naar de reden en je wil deze niet geven? Geef dan kort aan dat je daar geen antwoord op wilt geven.
-
Naar welke informatie mag mijn werkgever vragen als ik mij ziek meld?
Jouw werkgever is samen met jou verantwoordelijk voor jouw re-integratie. Een werkgever mag daarom wel vragen naar de volgende zaken:
- Een telefoonnummer en adres en hoe je te bereiken bent.
- Hoe lang jij denkt dat jouw ziekte zal duren.
- Of je denkt gebruik te kunnen maken van de Ziektewet. Dat is bijvoorbeeld als je ziek bent
- door je zwangerschap of bevalling of als je al een andere uitkering ontvangt.
- Of jouw ziekte door iemand anders is veroorzaakt. Dat is bijvoorbeeld als je een verkeersongeval hebt gehad wat niet jouw schuld was.
-
Mag de werkgever mijn ziekmelding weigeren?
Het is niet aan de werkgever om jouw ziekmelding wel of niet te accepteren. Dat beoordeelt de bedrijfsarts. Wijst jouw werkgever jouw ziekmelding toch af? Vraag dan altijd om een afspraak bij de bedrijfsarts.
Hulp nodig bij re-integratie? Stel dan direct jouw vraag aan de juristen van ARAG Direct. Gewoon gratis, via whatsapp.
-
Is mijn werkgever verplicht een bedrijfsarts in te schakelen?
Een werkgever is verplicht om een bedrijfsarts te hebben. Binnen 6 weken na de 1e ziektedag moet de bedrijfsarts een zogenaamde probleemanalyse opstellen. Daarvoor moet je naar het spreekuur van de bedrijfsarts. De werkgever is op dat moment verplicht een bedrijfsarts in te schakelen.
-
Ben ik verplicht om naar de bedrijfsarts te gaan?
Je bent in principe verplicht om naar een afspraak met de bedrijfsarts te gaan. Denk je dat je echt niet in staat bent om te reizen of om op het spreekuur te verschijnen? Ga dan eerst naar je huisarts (of vraag die bij je langs te komen). Bel ook zo snel mogelijk de bedrijfsarts en vraag of hij/zij de informatie bij jouw huisarts opvraagt. Je kan ook aan de bedrijfsarts vragen of een telefonisch consult mogelijk is.
-
Wat kan ik doen wanneer ik het niet eens ben met het oordeel van de bedrijfsarts?
Je hebt twee mogelijkheden om het advies van jouw bedrijfsarts te laten toetsen:
1. Je kunt een second opinion van een andere bedrijfsarts vragen.
2. Je kunt een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen.Hulp nodig bij het nemen van de juiste beslissing? Stel dan direct jouw vraag aan de juristen van ARAG Direct. Gewoon gratis, via whatsapp.
-
Mag de werkgever mijn loon verlagen als ik ziek ben?
Ja, dat mag. Het wettelijke loon tijdens ziekte is 70% van jouw huidige salaris. Sommige werkgevers betalen meer. Hoeveel loon er tijdens ziekte moet worden doorbetaald staat in je arbeidsovereenkomst of in de cao. In sommige cao’s zijn ook wachtdagen opgenomen. Dan krijg je over de eerste en/of tweede dag helemaal geen salaris.
-
Mag mijn werkgever mij vragen om ander werk te doen?
Het doel van re-integratie is eerst: terugkeren in eigen werk. Kan dat niet? Dan is het doel: aangepast werk. Kan dat ook niet? Dan is het doel: ander werk. Eerst bij de eigen werkgever. Is dat er niet? Dan bij een andere werkgever. Werkhervatting bij een andere werkgever noemen we ook wel: “tweede spoor”.
Het werk moet wel “passend” zijn. Passend werk is al het werk dat je kunt doen op basis van jouw beperkingen, mogelijkheden en ervaring. Ook als daarvoor nog wat scholing nodig is of jouw werkplek en/of taken moeten worden aangepast.
Passend werk mag je niet weigeren. Dit kan gevolgen hebben voor jouw uitkering. Vind jij dat het werk dat je krijgt aangeboden niet passend is? En vindt jouw werkgever dat wel? Dan kun je het UWV vragen om een deskundigenoordeel.Hulp nodig bij het nemen van de juiste beslissing? Stel dan direct jouw vraag aan de juristen van ARAG Direct. Gewoon gratis, via whatsapp.
-
Mag mijn werkgever mij na twee jaar ontslaan?
Tijdens de eerste twee jaar ziekte en tijdens een loonsanctie mag jouw werkgever jou niet ontslaan. Dit noemen we het opzegverbod. Pas nadat het opzegverbod is afgelopen mag jouw werkgever jou ontslaan. Je hebt dan recht op de transitievergoeding. De werkgever betaalt deze ontslagvergoeding aan jou en krijgt deze terug van het UWV. Soms ontslaat een werkgever je niet. Je blijft dan in dienst, maar krijgt geen loon. Dit heet ook wel een “slapend dienstverband”. Dit mag niet. Jouw werkgever moet je ontslaan, tenzij er reële mogelijkheden zijn voor re-integratie in passend werk.
Soms kan jouw werkgever niet worden verplicht om jou te ontslaan. Ook mag jij niet zomaar meewerken aan ontslag. Laat je hierover altijd informeren door een arbeidsrechtjurist.
-
Mag ik meewerken aan mijn ontslag?
Jij mag vanwege het opzegverbod tijdens de eerste twee jaar ziekte en tijdens de loonsanctie niet meewerken aan jouw ontslag. Je krijgt dan geen uitkering. Soms kun je wel meewerken aan ontslag, maar alleen als de voorwaarden precies goed zijn. Laat je hierover altijd informeren door een arbeidsrechtjurist.
Tip van de jurist:
Laat je altijd adviseren of jij wel of niet kan meewerken aan jouw ontslag. Dat geldt ook als je zelf ontslag wilt nemen. Vaak is het beter om te kiezen voor zekerheid, dan voor een “snelle” uitweg.
Stel je vraag
Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.